Panica in industria regenerabilelor: noua cota de certificate verzi va fi lovitura de gratie pentru investitori

Noutati energie - 7 August, 2015 : 13:43

Într-un prim demers comun de salvare a producatorilor din sectorul regenerabilelor, cele cinci asociații ce reprezinta industria energiei regenerabile reclama, la unison, noua cota anuala  obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie. Aceasta cota care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi, a fost stabilita de Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, de 12,15% fata de 17% cât era initial stabilit în Legea 220, în baza careia toți producatorii si-au facut planurile de afaceri. 

Mentinerea cotei la un nivel foarte mic pentru al treilea an la rând este lovitura de gratie pentru o mare parte dintre producatorii de energie din surse regenerabile, care în ultimele luni au fost pusi în fața unei situații fara precedent:  pe Piața Certificatelor Verzi – PCV nu s-a tranzacționat niciun certificat verde la ultimele doua sesiuni de tranzacționare. Asociatiile RWEA, PATRES, RPIA, ARBIO, ARmHE susțin împreuna ca principala cauza a acestei situații este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi.

„Situatia este alarmanta. Reducerea cotei în 2014 si în 2015 si mentinerea  acesteia în continuare la un nivel scazut de 12,15% fata de 17% cât era stabilit în Legea 220, genereaza un excedent urias de certificate verzi care devin azi doar hârtii fara valoare. Aceasta decizie, cuplata cu valabilitatea certficatelor verzi de 12 luni si impozitarea certificatelor verzi la momentul acordarii si nu la momentul efectiv al vânzarii înseamna faliment iminent pentru marea parte dintre producatorii mici si medii. PATRES a tras semnale de alarma referitor la lipsa tranzactiilor cu certificate verzi pe PCV, situatie cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii în domeniul regenerabilelor”, declara Dl. Prof.Univ. Dr. Viorel Lefter, presedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES.

„Decizia ANRE de a ignora semnalele transmise de catre piata si de a mentine un nivel al cotei mult sub necesitatile economice ale producatorilor de energie regenerabila creeaza un precedent periculos al carui efect sunt convinsa ca nu a fost evaluat corespunzator”, a afirmat Dna Catalina Dragomir, Presedintele Asociatiei Române pentru Energie Eoliana (RWEA).

Dl. Bogdan Popa, Presedinte Asociatia Româna pentru Microhidroenergie (ARmHE): „Pentru producatorii de energie electrica în microhidrocentrale ce beneficiaza de programul de susținere cu certificate verzi, reducerea cotei obligatorii de energie regenerabila de catre ANRE ar echivala cu o noua lovitura data unei industrii oricum muribunde, având în vedere ca aceasta se adauga altor lovituri sub centura date de autoritati în ultimii doi ani. Printre acestea nu putem sa nu amintim: taxa pe stâlp aplicata fara norme de aplicare, chiriiile pe albie în extravilan la nivel de centrul Bucurestiului, taxa exorbitanta pe o apa care nu este consumata, ci doar utilizata, prin turbinare, aceasta nefiind afectata cu nimic”.

„Consideram ca pentru a-si atinge obiectivele, recent aprobata lege 122/2015 si pentru a putea rebalansa cu adevarat sectorul energiei regenerabile din România este imperios necesar majorarea cotei anuale obligatorii, pentru a putea mentine o piata predictibila, stabila si functionala. Doar prin majorarea acestei cote va exista o reechilibare a pietei de energie si se va evita adâncirea pierderilor suferite de producatorii de energie regenerabila, în special mici producatori”, a declarat Ciprian Glodeanu, Presedinte Asociatia Româna a Industriei Fotovoltaice (RPIA).

“ARBIO considera ca este nevoie sa se creasca substanțial cota anuala anunțata de ANRE, pentru a închide gaura existenta astazi între cererea și oferta al certificatelor.” a declarat Ilias Papagiorgiadis, Președinte ARBIO.

În conditiile date, Asociatiile din sectorul energiei regenerabile, ce reprezinta interesele producatorilor solicita, în mod imperios, în ceasul al doisprezecelea, autoritatilor responsabile sa demareze un proces real de consultare care sa conduca la luarea unor decizii corecte si stabilirea unor mecanisme echitabile si predictibile de piața pentru toți participanții la piata. Asociatiile din sectorul regenerabilelor susțin identificarea acelui punct de echilibru pentru cota, care sa fie suportabil pentru consumatorul final, dar în acelasi timp sa nu împinga investitiile deja realizate in domeniu (în valoare de peste 7 miliarde de Euro) spre un faliment cert.

Calculator Tarifar - EPPower
×
Pasul # Description
  • Juridic - FIX
  • Juridic - VERDE
  • CASNIC

Detalii Pachet
- niciun pachet selectat -

Pentru a beneficia de o simulare completa a facturii ce va include atat pretul energiei conform pachetului cat si un desfasurator al taxelor, apasa butonul "Simuleaza Factura"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
-