OPCOM, in prag de privatizare – un nou pas catre transparenta?

Noutati energie - 7 April, 2014 : 8:00

OPCOM, Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale din Romania, este o societate comerciala afiliata in procent de 100% Transelectrica. Statul roman intentioneaza totusi sa o privatizeze, transformand-o intr-o societate deschisa oricaror actanti ai pietei de energie.

Potrivit Economica.net, procesul de privatizare urmeaza sa fie demarat in scurt timp si ar trebui incheiat pana la sfarsitul lui 2014. Cu acest prilej sunt vizate, ca viitori actionari, companii active in prezent pe bursa de energie.

O sursa din cadrul Transelectrica a declarat pentru aceasta publicatie ca „Pana la sfarsitul anului, vrem sa privatizam OPCOM. Pachete de actiuni vor fi vandute actorilor din piata sau altor entitati interesate sa aiba voturi in Consiliul de Administratie. Societatea nu va fi deschisa si persoanelor fizice, nu va fi listata. Nu pretul cu care se vor vinde actiunile este important, important este sa fie totul cat mai transparent”.

Vestea intreruperii controlului total al statului, prin Transelectrica, asupra OPCOM nu trebuie privita insa ca o noutate. La inceputul lunii februarie a anului curent publicatia Bursa sustinea ca, potrivit surselor sale, atat Fondul Monetar International, cat si Comisia Europeana, au solicitat statului roman sa accelereze acest proces de diversificare a actionariatului la bursa de energie. Mai exact, proiectul trebuia definitivat pana la sfarsitul anului 2013, fiind agreat inca din 2012.

Tot cam in acea perioada se vehicula si posibilitea ca BVB – Bursa de Valori Bucuresti – sa fuzioneze cu OPCOM, idee respinsa de catre CE si FMI. Motivul, sustinut de altfel si de alti specialisti din domeniu, ar fi acela ca Bursa de Valori este mult prea mica fata de OPCOM si ca o astfel de decizie nu s-a mai intalnit in nici un alt stat european.

Prin urmare, OPCOM-ul isi pastreaza structura, dar va primi noi actionari. Modelul privatizarii in cazul sau se pare ca va fi axat pe impartirea in cote egale. Mai mult decat atat, data fiind natura duala a operatorului, actiunile vor fi impartite in mod egal intre operatorii de pe piata electricitatii si cei de pe piata gazelor.

Care va fi impactul concret al acestei decizii ramane de vazut. Deocamdata avem totusi semnale potrivit carora diversificarea actionariatului ar putea fi privita cu entuziasm de alte burse energetice mari din Europa, care ar fi interesate de un schimb de actiuni cu OPCOM.

Pana atunci insa, atentia se va concentra probabil asupra celei mai recente inovatii a Operatorului Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale, si anume noua platforma PC-OTC. Data de 3 martie a marcat lansarea pietei centralizate cu negociere dubla continua. Mai exact este vorba de tranzactionarea contractelor de vanzare-cumparare in regim de anonimat, participantii urmand sa-si cunoasca contrapartea doar dupa incheierea tranzactiei. Bineinteles, toate celelalte elemente ale tranzactiei vor fi prezentate in mod nediscriminatoriu si complet transparent, indiferent daca este vorba de profilul livrarii sau perioada de livrare si, mai ales, de pret.

Toate aceste schimbari raman binevenite, mai ales in contextul situatiei problematice a Hidroelectrica, reintrata in insolventa si, deci, fara acces la bursa.

Calculator Tarifar - EPPower
×
Pasul # Description
  • Juridic - FIX
  • Juridic - VERDE
  • CASNIC

Detalii Pachet
- niciun pachet selectat -

Pentru a beneficia de o simulare completa a facturii ce va include atat pretul energiei conform pachetului cat si un desfasurator al taxelor, apasa butonul "Simuleaza Factura"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
-