Noua platforma de tranzactionare a Bursei de Energie, functionala din martie

Noutati energie - 14 April, 2014 : 9:04

PC-OTC, mai exact piata centrala cu negociere dubla continua, va deveni oficial functionala incepand cu data de 3 martie. Informatia a fost facuta publica prin intermediul unui anunt oficial al bursei de energie OPCOM si a fost preluata apoi de catre Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania, asociatie care sprijina cu mult interes acest demers.

Potrivit informatiilor transmise de catre AFEER, intregul proces se va bucura de transparenta maxima, in sensul ca tranzactiile vor fi facute sub semnul anonimatului, iar contractele utilizate vor fi contracte cadru, ale caror elemente sunt stabilite in timp real.

Mai exact, participantii vor agrea si semna contracte cadru de vanzare / cumparare a energiei electrice, urmand ca pretul, perioada de livrare (indiferent daca este vorba de un an, semestru, trimestru, luna, saptamana, zi) respectiv profilul livrarii (varf, gol, banda) sa fie stabilite prin sesiuni zilnice de tranzactionare.

Cat despre anonimatul tranzactiilor, se asteapta ca fiecare participant sa afle cine i-a fost contrapartea abia la momentul finalizarii tranzactiei. Cu toate astea, toti participantii vor cunoaste fiecare aspect al tranzactiei, astfel incat se vor respecta deopotriva principiile de nediscriminare si de transparenta.

Experienta nu va fi una complet noua pentru furnizorii de energie, in contextul in care acestia au mai avut de a face cu platforme oarecum asemanatoare. In cazul platformei Trayport, de pilda, aveau posibilitatea de a incheia tranzactii off-exchange sau over – the – counter direct intre doua parti. Avand deja niste criterii de tranzactionare clar conturate, aceste parti pot colabora mult mai usor si pe viitor, in baza aspectelor preagreate.

Diferenta dintre noua platforma de tip OTC si experientele similare anterioare consta insa in faptul ca PC – OTC va pune un pret mult mai mare pe transparenta procesului, in sensul ca lista de eligibilitate va fi conditionata de un numar de cel putin 4 parteneri. Aceasta insa poate fi o piedica serioasa pentru noii actanti ai pietei. In plus, OPCOM a dispus si verificarea tuturor contractelor incheiate, in sprijinul aceleiasi transparente, desi la nivel european aceasta nu este o practica foarte raspandita.

Dupa cum recunosc si membrii comitetului director AFEER, practicile mai sus mentionate sunt, mai degraba, abateri ale modelului cu care ne-a obisnuit Europa, dar, spun ei, sunt foarte bine intentionate.

Pe langa scopul declarat al transparentei, noua platforma se doreste a fi un promotor al stabilitatii, astfel incat, in timp, sa se poata crea si la noi in tara un semnal de pret pentru energia electrica, pe anumite perioade si profiluri. La cerere, se vor putea publica si preturi agregate ale tuturor tranzactiilor, pentru ca acestea sa fie complet deschise.

Ca sa citam un membru in comitetul director al Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania, „Speram ca aceste abateri de la modelul clasic european nu vor fi in masura sa afecteze tranzactionarea propriu-zisa. Estimam ca in decurs de circa 6 luni, noua piata dezvoltata de OPCOM va contribui la cresterea lichiditatii tranzactiilor cu produse standard pe termen lung, oferind participantilor cumpararea sau vanzarea de energie electrica pe produs, adaptat nevoilor lor si la momentul necesar”.

Calculator Tarifar - EPPower
×
Pasul # Description
  • Juridic - FIX
  • Juridic - VERDE
  • CASNIC

Detalii Pachet
- niciun pachet selectat -

Pentru a beneficia de o simulare completa a facturii ce va include atat pretul energiei conform pachetului cat si un desfasurator al taxelor, apasa butonul "Simuleaza Factura"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
-