Modificarile impuse OPCOM in 2015

Noutati energie - 6 March, 2015 : 14:28

Ordinul ANRE nr. 78 privind modalitatile de incheiere a contractelor energetice bilaterale a adus un inceput de an dificil pentru OPCOM. In fata celor mai recente modificari legislative, Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale din Romania s-a aflat intr-un oarecare impas: tranzactiile pe platforma PCCB au fost blocate pana la incheierea conventiilor de participare si, in consecinta, Piata pentru Ziua Urmatoare a devenit suprasolicitata in prima parte a lunii Ianuarie.

 

Reglementatorul pietei de energie, ANRE, si-a propus sa sporeasca transparenta tranzactiilor din platformele OPCOM, obligand partile implicate sa discute exclusiv cantitati si preturi ferme. Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie 2015, niciun operator nu va mai avea voie sa incheie contracte energetice cu cantitati si preturi variabile.

 

In mod evident, principalii furnizori de electricitate si-au exprimat dezacordul fata de aceasta decizie, motivand faptul ca ANRE putea si pana acum sa determine exact preturile si cantitatile tranzactionate in contractele pe termen lung, prin analiza rapoartelor periodice ale furnizorilor. Daca aceasta decizie a fost luata impotriva opiniei generale a pietei (asa cum sustin furnizorii) sau nu, nu prea mai are importanta. Cert este ca ordinul a intrat in vigoare si, mai mult decat atat, nu reprezinta singura noutate.

 

2015 a adus, pe langa modificarile impuse de ANRE actualelor plaforme, si aparitia unei noi platforme: PCCB-LE. Platforma Contractelor Bilaterale de Energie Electrica prin licitatie extinsa a fost introdusa chiar de la 1 ianuarie si Hidroelectrica a fost primul actor care a realizat tranzactii pe noua piata.

 

In acord cu cel mai recent ordin al ANRE, si aceasta platforma se va supune obligativitatii de a lucra exclusiv cu preturi si cantitati ferme. Practic, toate ofertele listate pe piata vor fi standardizate din perspectiva profilului livrarilor, prin intermediul unui contract de vanzare-cumparare cadru.

 

Cei interesati au la dispozitie pe site-ul OPCOM o serie de documente care ii vor ghida in tot acest proces de inscriere, licitare si tranzactionare:

 

 • Regulamentul privind modalitatile de incheiere a contractelor prin licitatie extinsa;
 • Conventia de participare la aceasta noua platforma;
 • Procedura modalitatii de tranzactionare in sine;
 • Procedura de inregistrare la pietele centralizate de energie electrica (solicitantii se pot inscrie pe noua platforma OPCOM chiar daca sunt deja inregistrati la o alta piata de energie);
 • Modelul contractului cadru de vanzare-cumparare de energie in cadrul PCCB-LE;
 • Modele de oferte de vanzare/cumparare initiatoare/coinitiatoare la preturi minime sau maxime.

 

Intregul proces poate parea coplesitor la prima vedere, dar, pe masura ce va familiarizati cu regulamentul de baza si consultati modelele de contracte disponibile, veti avea o imagine mai clara asupra modului in care functioneaza noua Platforma a Contractelor Bilaterale de Energie Electrica prin licitatie extinsa.

Calculator Tarifar - EPPower
×
Pasul # Description
 • Juridic - FIX
 • Juridic - VERDE
 • CASNIC

Detalii Pachet
- niciun pachet selectat -

Pentru a beneficia de o simulare completa a facturii ce va include atat pretul energiei conform pachetului cat si un desfasurator al taxelor, apasa butonul "Simuleaza Factura"

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
-