Legea eficientei energetice si obligatiile operatorilor economici

Noutati energie - 4 March, 2015 : 13:49

Adoptata in august 2014, legea eficientei energetice aduce operatorii pe ultima suta de metri in implementarea noilor directive. 5 decembrie 2015 reprezinta termenul limita pana la care acestia sunt obligati sa realizeze controversatele audituri energetice. Noua politica energetica a statului are ca scop diminuarea cu 20% a consumului national de energie electrica, pana in 2020. Auditurile reprezinta insa doar o mica parte dintr-o serie mult mai ampla de masuri, a caror nerespectare poate aduce amenzi de pana la 30.000 de lei.

 

Responsabilitatea implementarii masurilor de eficienta energetica ii apartine ANRE, care a infiintat deja un departament dedicat, cu acelasi nume. Statul urmareste prin aceasta politica sa sporeasca siguranta alimentarii cu energie, sa faciliteze economisirea unor resurse energetice si sa reduca semnificativ emisiile de gaze cu efect de sera. Pentru toate acestea, politica de eficienta va viza intreg lantul, de la exploatarea materiei prime, pana la transportul produsului final si consumul propriu-zis. Sunt astfel reglementate:

 

 • Obligatiile operatorilor economici si ale autoritatilor administratiei publice;
 • Achizitiile organismelor publice;
 • Sanctiunile pentru nerespectarea legii.

 

Operatorii economici cu un consum de energie mai mare de 1.000 de tone echivalent petrol anual par sa aiba cele mai multe obligatii:

 

 • Sa numeasca un manager energetic care sa supervizeze intregul proces de analiza si eficientizare a consumului (acesta poate fi persoana fizica autorizata sau persoana juridica, dar trebuie sa aiba, obligatoriu, un atestat din partea Departamentului pentru Eficienta Energetica);

 

 • Sa efectueze, la fiecare 4 ani, un audit energetic al intregului contur de consum energetic (sub indrumarea aceluiasi manager energetic autorizat);

 

 • Sa intocmeasca, in baza auditului, un plan de eficientizare care sa includa atat strategii pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung.

 

De la acest audit sunt scutiti insa operatorii care pun deja in aplicare un sistem de managment energetic, din nou cu conditia ca acesta sa fie atestat de autoritatile competente.

 

Nu sunt scutiti de la efectuarea auditului nici operatorii economici cu un consum anual mai mic de 1000 de tone echivalent petrol. Exceptand IMM-urile, toti operatorii aflati in aceasta situatie au aceleasi obligatii de auditare ca si cei cu un consum de peste 1000 de tone echivalent petrol pe an.

 

Asa cum anticipam deja, operatorii economici care nu au realizat aceste audituri energetice pana la momentul intrarii in vigoare a noii legi, mai au timp sa le faca pana pe 5 decembrie anul curent. Nerespectarea acestor proceduri va fi considerata contraventie, amenzile aplicate putand varia dintre 1 000 si 30 000 de lei.

 

Tara noastra urmeaza, prin aceste masuri, trendul de promovare a eficientei energetice de la nivelul Uniunii Europene. Drept dovada, guvernul va primi in fiecare an, pana la sfarsitul lunii aprilie, un raport privind progresele inregistrate, pe care il va inainta apoi Comisiei Europene.

 

Oricat de necesare ar fi aceste masuri de eficienta energetica a retelelor, nu putem insa ignora faptul ca ele implica, cel putin in prima instanta, costuri mai mari pentru operatorii economici. Pe langa aceste cheltuieli intervine si stresul de a cauta un auditor autorizat.

 

Pentru toti cei aflati in aceasta situatie, EPPower vine in intampinare cu solutii fiabile de audit energetic. Apeland la serviciile noastre autorizate, puteti beneficia si de reduceri fata de pretul de lista. Nu ezitati asadar sa ne contactati si impreuna vom face tranzitia catre aceasta politica de eficientizare energetica mult mai usoara!

Calculator Tarifar - EPPower
×
Pasul # Description
 • Juridic - FIX
 • Juridic - VERDE
 • CASNIC

Detalii Pachet
- niciun pachet selectat -

Pentru a beneficia de o simulare completa a facturii ce va include atat pretul energiei conform pachetului cat si un desfasurator al taxelor, apasa butonul "Simuleaza Factura"

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
-