Interes crescut pentru energia regenerabila, in ciuda cadrului legislativ incert

Noutati energie - 9 April, 2014 : 8:09

Anul 2013 a fost marcat de numeroase schimbari legislative in domeniul reglementarii energiei regenerabile. In ciuda faptului ca toate aceste modificari nu au contribuit semnificativ la clarificarea cadrului, Romania a urcat pe locul 32 in topul RECAI – Renewable Energy Country Attractiveness Index. Tara noastra ocupa locul 36 la capitolul energie produsa din biomasa si locul 28 la capitolul energie solara fotovoltaica si energie eoliana.

Desi ascensiunea s-a produs  doar de pe locul 33 pe locul 32, rezultatul este unul imbucurator. Motivul? Procesul de calculare al indicelui RECAI vizeaza nu doar capacitatea de productie in materie de tipuri individuale de energie (solara, eoliana, biomasa etc.), ci si factorii micro si macroeconomici ce pot influenta acest proces. Aflata in mod evident destul de in urma fata de alte state europene la capitolul economic, tara noastra a urcat totusi in acest clasament, ceea ce reprezinta o reusita.

Directorul executiv al departamentului de Asistenta in Afaceri al EY Romania, Andrei Benghea-Malaies, considera ca ”Mentinerea interesului investitorilor pentru Romania, in urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arata ca in ciuda unei legislatii in reasezare, sectorul energiei regenerabile ramane in continuare atractiv, in comparatie cu alte state din Sud – Estul Europei.”.

Raportul trimestrial publicat de EY indica insa si anumite aspecte mai putin imbucuratoare, precum scaderea cu aproximativ 11% a tuturor investiilor in energie regenerabila, la nivel global, in 2013. In plus, nici politicile practicate in domeniu nu au fost dintre cele mai fericite, reducand interesul investitorilor pentru anumite piete si anuntand un nou an destul de dificil.

La polul opus insa au fost remarcate oportunitati diverse pe cele mai noi piete, tehnologii noi si surse de capital noi, toate acestea reprezentand semnale optimiste. Concluziile desprinse au fost acelea ca fiecare stat trebuie sa se concentreze, pe cat posibil, asupra implementarii de proiecte si maximizarii investitiilor. Scopul, pe termen lung, este acela de a spori competitivitatea costurilor pe acest segment.

Urmarind evolutia principalilor actanti ai industriei regenerabile in acest clasament RECAI, nu putem sa nu observam progresul semnificativ al Chinei, care s-a apropiat surprinzator de mult de SUA in varful clasamentului. Aflata pe locul doi, China a uimit prin cie 12GW record de energie solara produsa in 2013 si, la fel de important, prin demersurile pe care le-a facut pentru redresarea pietei locale. Germania ramane, ca si anul trecut, pe locul al treilea, desi in lumina unui regres vizibil – guvernul de coalitie proaspat instaurat a anuntat deja intentia de relaxare a demersurilor in materie de energii regenerabile si, mai ales, de reducere a subventiilor.

O alta schimbare semnificativa o reprezinta plasarea Japoniei pe locul al patrulea, care o devanseaza astfel pe Marea Britanie – o tara inca afectata de politicile incerte de profil. La fel ca si Regatul Unit, Australia si Franta au pierdut teren, de aceasta data in fata Indiei.

Cat si cum va avansa aceasta industrie in 2014 va depinde, in mare masura, de sursele de finantare, de pietele noi, de tehnologia utilizata si, mai ales, de transparenta procesului.

Calculator Tarifar - EPPower
×
Pasul # Description
  • Juridic - FIX
  • Juridic - VERDE
  • CASNIC

Detalii Pachet
- niciun pachet selectat -

Pentru a beneficia de o simulare completa a facturii ce va include atat pretul energiei conform pachetului cat si un desfasurator al taxelor, apasa butonul "Simuleaza Factura"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
-