Integrarea pietelor de energie electrica

Noutati energie - 6 March, 2015 : 14:25

Un concept nu tocmai nou, dar recent readus in atentia statelor member ale Uniunii europene, integrarea pietelor de energie electrica are ca scop securizarea aprovizionarii cu energie electrica si incurajarea exploatarii surselor regenerabile de energie.

 

Decizia de a impune tuturor statelor membre o interconectare de minimum 10% din capacitatea de productie energetica la nivel national pana in 2020 a fost luata de catre Consiliul European inca din luna octombrie a anului trecut.

 

Obiectivul de interconectare electrica sustine tendinta de uniune energetica la nivelul UE si incurajarea comertului energetic transfrontalier. Practic, orice stat membru al Uniunii ar trebui ca, in caz de conditii meteo extreme sau probleme grave ale productiei energiei electrice la nivel intern sa isi poata acoperi deficitul importand energie de la vecinii sai.

 

Primul pas in aceasta directie a fost facut inca din 1993, prin infiintarea Pietei Nordice, sau NordPool. Aceasta a fost prima piata interconectata din istoria Uniunii, urmata 6 ani mai tarziu de o a doua, APX Endex. In 2006 Olanda, Franta si Belgia  isi creau si ele o piata comuna, pentru ca din 2008 sa se organizeze si primele licitatii privind capacitatea de interconectare la nivelul Uniunii Europene.

 

Scopul final este ca, in urmatorii 5 ani, sa nu mai existe nicio piata energetica izolata in Uniune. Fiecare stat membru va trebui asadar sa isi asigure infrastructura necesara – cabrluri de energie electrica – prin care sa poata transporta catre tarile vecine cel putin 10 procente din cat produce acesta.

 

Din estimarile de proiect rezulta ca prin integrarea completa a pietelor de energie consumatorii ar putea realiza economii de pana la 40 de miliarde de euro! Si totusi, avantajele nu se opresc aici. Acest efort comun  ar trebui sa contribuie si la:

 

 • Mai multe optiuni pentru consumatori si, implicit, preturi mai competitive
 • Facturi mai mici la energie electrica pentru consumatorii casnici
 • Un risc mai mic de a experimenta pene de curent
 • Capacitate de productie mai mare, in special datorita surselor regenerabile
 • Mai multe locuri de munca in industria producatoare de energie

 

In tot acest proces Romania face deja parte dintr-o piata regionala integrata alaturi de Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia. Cele cinci state au pus deja bazele asa-numitului Proiect de cuplare a pietelor, 5M MC, care functioneaza operational din noiembrie 2014. Desi virtual integrate, exista totusi importante congestii de retea care fac ca piata din Romania sa se comporte in continuare ca partial integrata, uniformizarea preturilor pe cele 4 piete fiind mai vizibila intre Cehia si Slovacia, dar mai putin intre celelalte piete. Acest fenomen, in cazul unei mai bune cuplari a pietelor, ar putea oferi producatorilor romani o mai mare predictibilitate a preturilor si, deci, o mai buna valorificare a productiilor lor. Aici, un rol important il joaca si Transelectrica prin alocarile efective de capacitate.

 

Privind capacitatile de interconectare si de integrare a pietelor inca exista numeroase probleme si aspecte controversate, motiv pentru care Comisia Europeana va organiza pana la sfarsitul acestui an primul forum pe tema infrastructurilor comune de energie electrica.

Calculator Tarifar - EPPower
×
Pasul # Description
 • Juridic - FIX
 • Juridic - VERDE
 • CASNIC

Detalii Pachet
- niciun pachet selectat -

Pentru a beneficia de o simulare completa a facturii ce va include atat pretul energiei conform pachetului cat si un desfasurator al taxelor, apasa butonul "Simuleaza Factura"

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
-