Instanta accepta rejudecarea contestatiilor si arunca din nou Hidroelectrica in insolventa

Noutati energie - 4 April, 2014 : 9:03

Hotararea Curtii de Apel Bucuresti de a rejudeca toate contestatiile atribuite tabelului creantelor arunca Hidroelectrica din nou in insolventa. Succesul inregistrat astfel de catre primaria sectorului 2 si asa-numitii „baieti destepti” din sectorul energetic are insa ca efect imediat oprirea listarii actiunilor acestei companii atat la bursa din Bucuresti, cat si la cea din Londra. Un rezultat nu tocmai optimist, daca ne gandim ca aceasta listare a fost asumata de statul roman in acordul cu FMI, cel de tip precautionary stand by.

Hidroelectrica si administratorul ei judiciar, Euroinsol, au fost actionate in instanta de catre traderii de energie. Acestia solicita compensatii semnificative intrucat insolventa le-a taiat practic 1.3 miliarde de lei, bani pe care ar fi urmat sa ii incaseze prin contractele de vanzare-cumparare prevazute in intervalul 2012 – 2018.

Potrivit sefului Euroinsol, Remus Borza, impotriva lor au fost intentate trei tipuri diferite de recursuri, vizand:

  • Sentinta de inchidere a procesului de insolventa
  • Deciziile de respingere a opozitiei traderilor fata de deschiderea procesului de insolventa
  • Decizia prin care au fost respinse contestatiile facute de unele companii la tabelul creantelor

Pronuntata in vara anului 2013, decizia de inchidere a procedurii de insolventa a fost contestata pe motiv ca, la acel moment, mai existau procese pe rol.

Cele doua Alpiq-uri impreuna cu alte doua sindicate au inaintat recursul fata de decizia de respingere a opozitiei traderilor la deschiderea insolventei. In cazul in care vor avea castig de cauza, situatia este destul de dificila, intrucat se va considera ca nici unul din contracte nu a fost denuntat si, mai mult decat atat, ca insolventa practic nu s-a produs.

Cat despre cel de-al treilea recurs, acesta a fost sustinut nu doar de traderi, ci si de Andritz impreuna cu diverse companii implicate in lucrarile de mentenanta. Creantele ce se doresc admise cu acest prilej ar avea o valoare de aproximativ 300 de milioane de euro.

Rezumatul insolventei se traduce prin denuntarea contractelor pe rol cu traderii Europec, Energy Financing si Energy Holding respectiv Alpiq Romindustries si Alpiq Romenergie. Acestora li se adauga si renegocierea termenilor contractuali cu Electrocarbon Slatina, Electromagnetica, Elsid Titu si Alro.

In timp ce contestatarii pun la indoiala legalitatea masurilor pe care administratorul judiciar le-a pus in aplicare, administratorul Hidroelectrica sustine ca, de fapt, acesti traderi ar fi adus prejudicii in valoare de 1.1 miliarde de euro companiei de stat. Cu toate astea, firmele mai sus enuntate, impreuna cu Directia Venituri Buget Local a sectorului 2 au contestat insolventa, contestatie admisa de catre Curtea de Apel.

Cu acest prilej, anumiti sindicalisti s-au declarat impotriva descarcarii de gestiune a lui Remus Borza, dar si asupra listarii companiei la bursa, amintind ca „orice investitor serios va fi mai mult decat circumspect fata de implicarea intr-o societate asupra careia planeaza spectrul unei noi insolvente” (Sursa: Comunicat al sindicalistilor din Filiala Hidroelectrica Hidrosind).

In timp ce toate partile implicate asteapta cu mult interes solutionarea conflictului, Hidroelectrica va reintra, oficial, in insolventa.

Calculator Tarifar - EPPower
×
Pasul # Description
  • Juridic - FIX
  • Juridic - VERDE
  • CASNIC

Detalii Pachet
- niciun pachet selectat -

Pentru a beneficia de o simulare completa a facturii ce va include atat pretul energiei conform pachetului cat si un desfasurator al taxelor, apasa butonul "Simuleaza Factura"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
-