Facturi mai mari la electricitate din luna aprilie?

Noutati energie - 11 April, 2014 : 8:00

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a revizuit, ca in fiecare an, cota de certificate verzi pe care fiecare furnizor de electricitate trebuie sa o indeplineasca pentru anul trecut. Desi aceasta majorare dispusa de catre ANRE afecteaza, in prima instanta, furnizorii, rezultatul ei se va vedea si in facturile utilizatorilor finali. Mai exact, incepand cu luna aprilie, facturile la electricitate s-ar putea sa creasca cu pana la 1%, dar nu cu mai putin de 0.5%.

Surse din piata energetica citate de MEDIAFAX au declarat ca „Impactul cresterii cotei de certificate verzi va fi probabil de 5-6 lei pe componenta de energie regenerabila din facturi. Deocamdata este greu de estimat impactul in valoarea finala a facturii, pentru ca furnizorii vor trebui sa achizitioneze certificatele verzi aferente anului trecut pe durata lunii martie, asa ca abia in aprilie va putea fi facut un calcul.”

Potrivit estimarilor insa, energia din surse regenerabile taxata in facturile consumatorilor va putea urca, in urma majorarii cotei obligatorii, la suma de 40 de lei, de la pragul de numai 34 de lei stabilit anterior.

Continuand aceasta ilustratie in cifre, putem adauga ca in anul 2012 ANRE stabilise un nivel de 0.1188 certificate verzi pe MWh, in timp ce, pentru anul 2013, cota obligatorie a urcat la 0.224 certificate verzi pe MWh. O crestere, asadar, de 88.5%.

Explicatia pentru aceste majorari ar fi aceea ca si productia de energie din surse regenerabile a crescut considerabil in 2013 fata de anul anterior, atingand valoarea de 6.100 GWh. Drept urmare, daca in 2012 s-au tranzactionat doar 5.5 milioane de certificate verzi, in 2013 numarul lor a crescut cu 78.3%, ajungand la 9.9 milioane.

Aceleasi surse citate au tinut totusi sa specifice ca, deocamdata, nu exista motive de ingrijorare, in contextul in care se asteapta si o scadere a pretului energiei pure: „Chiar daca va fi o crestere de 5-6 lei a componentei de certificate verzi, cauzata de majorarea cotei, ea este posibil sa fie atenuata de faptul ca pretul energiei pure este scazut. De asemenea, si pretul certificatelor verzi este in coborare.”

Intr-adevar, daca in 2012 pretul mediu al unui certificat verde era de 56 de euro, anul trecut acesta a scazut la 42 de euro. In continuare insa, nu avem garantia ca facturile utilizatorilor finali nu vor fi afectate de aceste majorari percepute furnziorilor.

In fond, acest sistem al certificatelor verzi reprezinta strategia Guvernului de a sustine productia energiei regenerabile. Daca producatorii sunt subventionati de catre Transelectrica printr-un numar de certificate verzi, in functie de cantitatea de energie pe care o livreaza in retea, furnizorii sunt obligati prin lege sa cumpere aceste certificate. In mod firesc, costurile de achizite sunt recuperate de catre furnizori prin includerea lor in tarifele percepute atat utilizatorilor casnici, cat si celor industriali.

Si, dupa cum am descoperit in practica, in 2013 consumatorii au platit cu 33.7% mai mult fata de 2012 pentru sustinerea certificatelor, in ciuda faptului ca pretul pe certificat a fost redus cu 25%.

Calculator Tarifar - EPPower
×
Pasul # Description
  • Juridic - FIX
  • Juridic - VERDE
  • CASNIC

Detalii Pachet
- niciun pachet selectat -

Pentru a beneficia de o simulare completa a facturii ce va include atat pretul energiei conform pachetului cat si un desfasurator al taxelor, apasa butonul "Simuleaza Factura"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
-